Vanhuksen kotihoito kannattaa

minusta
Terveys ja terveelliset elämäntavat

Terveys ja hyvinvointi ovat elämämme peruspilareita ja niiden hoitaminen on tärkeää meille jokaiselle. Mitä terveys ja hyvinvointi tarkoittavat, voidaan määritellä monella tavalla. WHO:n mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Määritelmä voi kuitenkin toimia vain ideaali tasolla, sillä sen saavuttaminen ei käytännössä ole mahdollista. Terveys on kokoajan muuttuva tila, johon vaikuttavat monet ulkoiset ja sisäiset asiat, etenkin se kuinka itse koemme ja määritämme terveytemme. Aihe on erittäin laaja ja pyrimme käsittelemään sitä blogissa monelta eri kannalta. Tervetuloa blogin pariin, sekä lukijaksi, mutta mielellään otamme myös vastaan kommentteja ja palautetta kirjoituksista sekä keskustelun avaukset aiheesta ovat myös tervetulleita.

Haku

Vanhuksen kotihoito kannattaa

3 April 2023
 Kategoriat: , Blog


Me jokainen vanhenemme varmuudella. Jokaisella meistä on tuttavapiirissä tai naapurustossa joku ikääntyneempi. Ikääntyminen on asia, joka kaikkien yhteiskuntien tulee huomioida jollain tapaa. Joissakin yhteiskunnissa vanhukset asuvat nuoren polven kanssa samassa perheessä, mutta useimmiten länsimaissa vanhukset asuvat joko itsenäisesti omassa kodissaan tai vaihtoehtoisesti palvelukodissa.

Kotihoito yhä useammin vaihtoehtona

Oma koti kullan kallis –sanonta pitää paikkansa koko elämän ajan. Omat tutut esineet, kodin tutut nurkat ja sen tuttu tuoksu ovat asioita, joihin kiinnymme jo lapsena. Edellisestä kodista muutettu vanha tuttu esineistö rauhoittaa ja luo kodin tuntua. Ikäihmiselle muutto uuteen on kuitenkin aina raskaampaa kuin nuorelle. Tästä syystä nykyään on tavoitteena järjestää vanhuksille kotihoitoa sen sijasta, että heitä muutettaisiin automaattisesti palvelutaloon.

Ikäihmisen laadukas kotihoito tulee yhteiskunnalle usein myös edullisemmaksi kuin vanhuksen muuttaminen palvelutaloon tai sairaalan pitkäaikaisosastolle. Kotona ikäihminen pysyy usein aktiivisempana voidessaan liikkua hänelle tutussa ympäristössä. Vanhuksen kotihoito ei tarkoita, että hoitometodeista pitäisi tinkiä, vaan lähes kaikki laadukkaan kotihoidon palvelut saadaan usein järjestymään myös kotiin.

Monenlaista apua saatavana

Vanhuksen kotihoito ja sen järjestyminen saattaa edellyttää, että kodista tehdään teknisesti esteetön. Kynnykset poistetaan, jotta huoneesta toiseen pääsee rollaattorilla tai kylpyhuoneesta poistetaan amme ja tilalle asennetaan tilava suihku, jotta peseytyminen sujuu vaivattomasti ja turvallisesti. Keittiöön asennetaan turvaliesi ja kahvinkeitin, joissa ajastus kytkee laitteet pois päältä, jotta ruoka ei pääse palamaan ja kahvinkeitin ei ylikuumene. Teknisten ratkaisujen lisäksi vanhuksen kotihoito käsittää erilaisten sosiaalisten palveluiden ja hoidon tarjoamisen kotiin. Palveluista yleisiä ovat kuljetus- ja ystäväpalvelut. Kuljetuspalvelu saattaa viedä vanhuksen viikoittaiseen aktiviteettiin kodin ulkopuolelle tai vaikkapa terveyskeskuskäynnille. Hoitopalveluihin kuuluu iso kirjo aina lääkkeiden annostelusta tukisukkien laittamiseen ja verikokeen ottamiseen. Vanhuksen kotihoito voi käsittää myös peseytymisapua ja kodin siivousapua. Jopa palliatiivinen hoito voidaan nykyään toteuttaa kotona.

Jotta kotihoidon palvelut eivät olisi laadultaan monenkirjavia, ne ovat lainsäädännöllä suojattuja. Sosiaali- ja terveysministeriö on Suomessa se taho, joka vastaa kotihoidon ja kotipalvelujen lainsäädännön valmistelusta ja valvoo niiden täytäntöön panoa. Itse sosiaalihuoltolaki on eduskunnan hyväksymä. Akson tarjoaa laadukkaat kotihoidon palvelut senioreille.