Kipulääkkeet kannattaa valita kivun mukaan

minusta
Terveys ja terveelliset elämäntavat

Terveys ja hyvinvointi ovat elämämme peruspilareita ja niiden hoitaminen on tärkeää meille jokaiselle. Mitä terveys ja hyvinvointi tarkoittavat, voidaan määritellä monella tavalla. WHO:n mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Määritelmä voi kuitenkin toimia vain ideaali tasolla, sillä sen saavuttaminen ei käytännössä ole mahdollista. Terveys on kokoajan muuttuva tila, johon vaikuttavat monet ulkoiset ja sisäiset asiat, etenkin se kuinka itse koemme ja määritämme terveytemme. Aihe on erittäin laaja ja pyrimme käsittelemään sitä blogissa monelta eri kannalta. Tervetuloa blogin pariin, sekä lukijaksi, mutta mielellään otamme myös vastaan kommentteja ja palautetta kirjoituksista sekä keskustelun avaukset aiheesta ovat myös tervetulleita.

Haku

Kipulääkkeet kannattaa valita kivun mukaan

16 November 2022
 Kategoriat: , Blog


On olemassa erilaisia kipulääkkeitä, jotka vaikuttavat eri tavalla. Sen vuoksi samaa särkylääkettä ei kannata ottaa jokaiseen vaivaan. Nykyään valikoima on myös kasvanut, joten hyvä konsultoida apteekin henkilökuntaa, että varmasti valitsee juuri sopivimman kipulääkkeen tai muun, kipuun parhaiten sopivan valmisteen. Kaikkien lääkeaineiden käyttöön kannattaa paneutua huolella, myös kipulääkkeiden, koska väärin käytettynä tai annosteltuna niillä voi myös olla haittavaikutuksia. Tämänkertaisessa kirjoituksessa aiheena on kipulääkkeet ja myös, miten valita oikea lääkeaine kipuun. Itsehoitolääkkeinä myytäviä kipulääkkeitä ei tule käyttää säännöllisesti, vaan ne ovat tarkoitettu ainoastaan tilapäiseen käyttöön. Kivun jatkuessa, pahetessa tai sen toistuessa usein, kannattaa varata aika lääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Erilaisia kipulääkkeitä ja niiden oikea käyttö

Erilaiset ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet voidaan jakaa kahteen ryhmään, joita ovat tulehduskipulääkkeet ja parasetamolivalmisteet. Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeiini, ketoprofeiini, asetyylisaletyylihappo, diklofenaakki, meloksikaami ja naprokseeni. Eri lääkkeet vaikuttavat eri tavoilla ja kannattaa myös aina huomioida oma terveydentila ja sairaudet lääkkeitä valitessa.

Tulehduskipulääkkeet hoitavat kipua ja tulehdusta

Tulehduskipulääkkeet hoitavat sekä kipua että tulehdusta, joten ne sopivat tulehdusperäiseen kipuun, kuten hammassärkyyn tai kuumeen hoitoon ja niillä voidaan myös hoitaa kuukautiskipuja, tapaturman aiheuttamia vammoja ja lihassärkyä. Tulehduskipulääkkeiden käytössä kannattaa olla varovainen, koska ne voivat lisätä maha- ja suolistovaivojen sekä suolistoverenvuodon riskiä. Ibuprofeenia ei suositella henkilöille, joilla on esimerkiksi valtimotauti, sydämen- tai munuaisen vajaatoiminta, ruoansulatuskanavan vuotoriski tai astma.

Parasetamolia suositellaan kivun hoitoon

Parasetamolia suositaan yleensä ensimmäisenä vaihtoehtoehtona kipuun, mutta se ei poista tulehdusta. Parasetamoli on vatsaystävällisempi vaihtoehto ja turvallisempi vaihtoehto pidempiaikaisessa käytössä, mutta silläkin voi olla haittavaikutuksia. Parasetamolia käyttäessä on tärkeää, että suositeltua annosmäärää ei ylitetä. Parasetamolin yliannostus saattaa aiheuttaa vakavia maksavaurioita tai johtaa jopa kuolemaan.

Paikalliseen lihas- ja nivelkipuun voi käyttää kipugeeliä ja voiteita

Paikalliseen kipuun turvallisempi vaihtoehto on yleensä paikallisesti vaikuttava kipugeeli, joka sivellään kipukohtaan. Kipugeelit ja -voiteet sisältävät tulehduskipulääkettä, joka imeytyy ihonalaisiin kudoksiin ja lievittää kipua, mutta vaikuttava aine ei imeydy juurikaan verenkiertoon tai elimistöön, joten niiden haitat jäävät vähäiseksi. Kipulääkkeiden myynti on yleensä rajoitettu apteekissa ja se on yleensä rajoitettu yhteen pakkaukseen asiakasta kohti.