Puuttuva hammas voidaan korvata hammasimplantilla

minusta
Terveys ja terveelliset elämäntavat

Terveys ja hyvinvointi ovat elämämme peruspilareita ja niiden hoitaminen on tärkeää meille jokaiselle. Mitä terveys ja hyvinvointi tarkoittavat, voidaan määritellä monella tavalla. WHO:n mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Määritelmä voi kuitenkin toimia vain ideaali tasolla, sillä sen saavuttaminen ei käytännössä ole mahdollista. Terveys on kokoajan muuttuva tila, johon vaikuttavat monet ulkoiset ja sisäiset asiat, etenkin se kuinka itse koemme ja määritämme terveytemme. Aihe on erittäin laaja ja pyrimme käsittelemään sitä blogissa monelta eri kannalta. Tervetuloa blogin pariin, sekä lukijaksi, mutta mielellään otamme myös vastaan kommentteja ja palautetta kirjoituksista sekä keskustelun avaukset aiheesta ovat myös tervetulleita.

Haku

Puuttuva hammas voidaan korvata hammasimplantilla

25 August 2022
 Kategoriat: Dentist, Blog


Puuttuva hammas voidaan korvata hammasimplantilla, jota parhaimmillaan ei tarvitse uusia koskaan. Hammasimplantilla voidaan korvata yksi tai jopa useampi puuttuva hammas. Hammasimplantti on metallinen keinojuuri, joka kiinnitetään leukaluuhun ja se on valmistettu useimmiten titaanista. Hammasimplantteihin voidaan kiinnittää esimerkiksi kruunuja, irtoproteeseja tai siltoja. Lopullinen asennettu implantti on kivuton, mutta sen tuntuma eroaa luonnonhampaasta, sillä implantissa ei kulje hermoja. Käytännössä kuitenkaan potilaan näkökulmasta implantti ei eroa luonnonhampaasta juuri ollenkaan. Tärkeintä on kuitenkin se että implanttialueen ja toki muunkin suunalueen, hygieniasta ja puhtaudesta pidetään hyvää huolta.

Milloin implantin voi asentaa puuttuvan hampaan tilalle?

Kun hammas poistetaan, annetaan useimmiten poistoalueen luutua 3-4 kuukautta ennen implantin asennusta. Toisinaan vain ikenen pehmytkudoksen paraneminen riittää, jolloin implantin asennus voidaan tehdä jo 1,5 kuukauden päästä hampaanpoistosta. Vaikka hammas ei olisi ollut paikoillaan vuosiin, se ei ole ongelma implantin asennuksessa, sillä silloin laiton yhteydessä tehdään luuta korvaavia toimenpiteitä. Joskus implantti voidaan asentaa heti hampaanpoiston jälkeen, mutta tämä on hammaslääkärin harkinnan varassa ja täysin tapauskohtaista. Implantin lopullinen luutuminen kestää noin 3–4 kuukautta, mutta paranemisajat ovat aina yksilöllisiä.

Hammasimplantti kiinnitetään leukaluuhun

Hammasimplantti kiinnitetään luuhun, jotta implantointi onnistuisi, tulee luun määrän sekä laadun olla tarpeeksi hyvä. Tarvittaessa hammasklinikalla voidaan tehdä myös luunsiirtoja, jotta implantointi olisi mahdollista. Potilaan yleisterveyden on oltava myös tarpeeksi hyvä, jotta puuttuva hammas voidaan korvata. Suun terveyden tulee olla hyvässä kunnossa, esimerkiksi parodontiittiä eli hampaiden kiinnityskudosten sairautta, ei saa olla. Muita esteitä hammasimplantin saamiselle voivat olla esimerkiksi runsas tupakointi sekä epätasapainossa oleva diabetes. Diabeteetikoilla on suurempi riski suun tulehduksille ja näin implantti ei välttämättä pääse kiinnittymään kunnolla. Jos bruksaa eli puree hampaita yhteen öisin, kannattaa uuden implantin suojaksi valmistuttaa uusi purentakisko.

Hammasimplantti asennetaan niin että leukaluuhun kiinnitetään titaanisia metallirakenteita keinojuureksi ja hampaan kruunu kiinnitetään niiden päälle. Jokainen hammas tarvitsee oman keinojuuren eli oman metalli-istutuksensa. Useimmiten implantointi tehdään paikallispuudutuksessa, silloin jälkikivut ovat varsin kohtuulliset. Yksi implantointi operaatio kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin. Jos potilas jännittää hammashoitoa tai kyseessä on useamman implantin asennus, voidaan leikkaus toteuttaa nukutuksessa. Keskustele hammaslääkäri kanssa siitä millainen implantti sopisi sinulle. Hammaslääkäriasema Diana tarjoaa monipuolisia palveluita Helsingin keskustassa.