Apteekki on avuksi myös kesälomalla - miten varustella loma-asunnon lääkekaappi?

minusta
Terveys ja terveelliset elämäntavat

Terveys ja hyvinvointi ovat elämämme peruspilareita ja niiden hoitaminen on tärkeää meille jokaiselle. Mitä terveys ja hyvinvointi tarkoittavat, voidaan määritellä monella tavalla. WHO:n mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Määritelmä voi kuitenkin toimia vain ideaali tasolla, sillä sen saavuttaminen ei käytännössä ole mahdollista. Terveys on kokoajan muuttuva tila, johon vaikuttavat monet ulkoiset ja sisäiset asiat, etenkin se kuinka itse koemme ja määritämme terveytemme. Aihe on erittäin laaja ja pyrimme käsittelemään sitä blogissa monelta eri kannalta. Tervetuloa blogin pariin, sekä lukijaksi, mutta mielellään otamme myös vastaan kommentteja ja palautetta kirjoituksista sekä keskustelun avaukset aiheesta ovat myös tervetulleita.

Haku

Apteekki on avuksi myös kesälomalla - miten varustella loma-asunnon lääkekaappi?

13 June 2022
 Kategoriat: , Blog


Vietätkö kesäsi matkaillen vai kenties kesämökin rauhasta nauttien? Kesän tullen on hyvä päivittää veneen ja kesämökin lääkekaapin sisältö. Tervetuloa blogin pariin, tällä kertaa pohdimme millaisia lääkkeitä ja varusteita tulisi löytyä kesämökin lääkekaapista.  

Mökillä on hyvä varautua pieniin tapaturmiin, hyönteisten pistoksiin, allergiaan sekä auringonpolttamiin. Kun lääkekaappi on ajantasalla, kesästäkin on mukavampi nauttia rauhallisin mielin. Kesämökin lääkekaapista tulisi tarkistaa tuotteiden päiväykset sekä poistaa vanhentuneet tuotteet. Esimerkiksi aurinkosuojavoiteilla ja muulla kosmetiikalla on vanhenemispäivänsä. Yleensä aurinkosuojavoide pysyy hyvänä vuoden avaamisen jälkeen. Jos lääkkeitä on säilytetty kylmässä ja kosteassa, kuten esimerkiksi mökillä talven yli, on ehkä aika hävittää lääkkeet. Apteekit ottavat vastaan lääkejätteitä. Kesämökkeilijän lääkekaapista on hyvä löytyä ainakin nämä apteekkituotteet: laastareita, sidetarpeita sekä desinfiointiainetta, parasetamolia tai jotain muuta tulehduskipulääkettä, aurinkosuojavoiteita, käsidesiä, maitohappobakteereja vatsavaivoille sekä närästyslääkettä, hydrokortisonia auringonpolttamiin tai hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään sekä allergialääkkeitä. Matkapahoinvointilääkkeet ovat myös hyvä lisä kesälomareissuja ajatellen, oli sitten kyse auto tai venematkasta.

Apteekki on avuksi myös hyönteistenpistoissa

Mökkeilijän lääkekaappiin on hyvä lisätä myös punkkipihdit ja lemmikit taas hyötyvät suuresti punkkipannasta. Oikeanlaisilla välineillä punkin poisto on helppo toimenpide, tarkista apteekkisi valikoimasta millaisia välineitä heillä on tarjolla punkin poistoon. Kapeakärkisillä pinseteillä saat tiukan otteen punkin imukärsän tyvestä. Punkkipinsetit soveltuvat punkkien poistoon niin ihmisiltä kuin lemmikeiltäkin. Nämä monikäyttöiset niin sanotut Z-pinsetit ovat erinomainen apuväline myös lasinsirujen sekä tikkujen poistoon. Tarjolla on myös punkkirautoja, niillä poistat ihmisiin sekä eläimiin kiinnittyneet punkit oikeaoppisesti. Punkkiraudalla punkki poistetaan iholta nostamalla, näin punkkia ei kierretä tai puristeta. Kyypakkaus tulisi myös löytyä jokaiselta kesämökiltä. Kyypakkaukset ovat ensiapu käärmeenpuremaan sekä myös mehiläisen tai ampiaisen pistoihin. Niiden vaikuttava aine, hydrokortisoni, helpottaa reaktioita kyynpureman tai hyönteisenpiston jälkeen. Kyynpurema ei ole hengenvaarallinen, mutta sen yhteydessä tulisi aina hakeutua lääkärin hoitoon, sillä kyypakkaus on tarkoitettu vain ensiavuksi. Myös ampiaisen tai mehiläisen piston jälkeen lääkärin hoito on tarpeellinen, jos pistos aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion. Älä anna koiralle kyytablettia, ellei sillä ole hengitysvaikeuksia tai voimakasta turvotusta pään alueella. Lääkkeet voi myös kätevästi tilata osoitteesta Nettiapteekki.fi.